INSPIRATIE VOOR EEN NIEUWE START
MET FEMKE BATEN

 

Mijn naam is Femke Baten en ik geef de komende maanden interieurtips voor een nieuwe start! Sinds 2016 heb ik mijn eigen studio voor ruimtelijk- en interieurontwerp (Studio Femke Baten) én ik heb net mijn eerste eigen huis gekocht. Ik heb dus zelf onlangs ook een behoorlijk nieuwe start gemaakt!

De komende maanden neem ik jullie mee in mijn eigen ervaringen als 'nieuwe starter'. Want ondanks dat ik dagelijks bezig ben met het indelen van ruimtes en het vormgeven van interieurs, loop ook ik bij het inrichten van mijn huis tegen dingen aan waarvan ik niet meteen weet wat ik ermee wil. Welke kleur komt er op de wand in de slaapkamer? Gaan we voor een rond of toch een rechthoekig tapijt? En waar ga ik alle spullen voor mijn ontwerpstudio laten? Deze ervaringen vormen de leidraad voor mijn blogs en tips. Veel leesplezier!

4 Tips om oude en nieuwe meubels te combineren in je interieur

Als je je eerste eigen huis gaat inrichten, kan er zomaar hulp uit onverwachte hoek komen. Je tante blijkt nog een oude kast in de schuur te hebben staan die je wel mag hebben of je ouders geven je graag de oude eettafel mee. Daarnaast kan de kringloopwinkel soms uitkomst bieden als je wat meer hebt besteed aan die nieuwe bank en er wat minder overblijft voor een hip kastje in de hal.

 

Het combineren van deze oude schatten met nieuwe aanwinsten kan soms best een uitdaging zijn, daarom  vier handige tips die je hierbij kunnen helpen.

Verf!

Het klinkt voor de hand liggend, maar met een likje verf kun je een meubelstuk een heel andere uitstraling geven. Verf die oude kast een felle kleur zodat het de eye-catcher van je interieur wordt. Of geef dat ene vitrinekastje juist een neutrale kleur, zodat hij mooi mengt met de rest van je meubels.

Verander de functie

Door een onbruikbaar meubel een andere functie te geven, kan het alsnog een onmisbaar item in je interieur worden. Heb je eigenlijk geen plek voor die TV-kast die je tante wel kwijt wil, maar heb je wel nog een servieskast nodig? Dan geef je zo’n meubel eenvoudig een andere functie door bijvoorbeeld de deurtjes open te zagen en er glazen ruitjes in te plaatsen. Zo heb je ineens de perfecte kast om al je servies en glaswerk in te bewaren.

Schuren

Oude kasten hebben vaak een donkere kleur, zoals diep donkerbruin eiken. Alweer een hele poos geleden was dat super hip, maar inmiddels heeft bijna iedereen liever een wat minder zwaar interieur. Een donker meubel kun je schilderen, maar soms is alleen opschuren al genoeg om er een heel ander meubel van te maken.

Combineer oud met nieuw

Vaak zijn meubels gewoon mooi zoals ze zijn. Die zware Engelse notenhouten tafel is al een pronkstuk op zich en wil je graag in zijn waarde laten. In dat geval kun je zorgen voor balans met de andere onderdelen in je interieur. Als je zo’n meubel bijvoorbeeld combineert met een moderne kast met strakke lijnen, komt hij nog beter tot zijn recht en voorkom je dat je hele interieur ‘oud’ gaat aanvoelen.

Femke Baten is interieurstylist bij IKEA én heeft haar eigen studio. Meer lezen van Femke? Klik hier!

4 Tips om oude en nieuwe meubels te combineren in je interieur

5x Meer kleur in je interieur

Je hoort vaak dat mensen meer kleur in hun interieur willen. De een om het op te vrolijken, de ander om het een luxere uitstraling te geven. Zeker als de lente aanbreekt en de zomer in aantocht is, krijgen veel mensen de behoefte om kleur toe te voegen in huis.

Je kunt dan een mooi boeket bloemen kopen of (iets gedurfder!) een muurtje verven, maar er zijn nog zoveel meer manieren om kleur aan de basis van je huis toe te voegen. Daarom vijf bijzondere manieren voor meer kleur in je huis!

1. Verander één groot meubel van kleur

Verander eens één groot meubelstuk in je huis van kleur. Veel mensen zijn er een beetje huiverig voor, maar vaak bereik je met de verandering van één groot meubel meer dan met allerlei kleine accessoires. Je zou die ene grote garderobekast in een ander kleurtje kunnen lakken, maar denk bijvoorbeeld ook eens aan je bank. Veel banken hebben verwisselbare hoezen waardoor je ze gemakkelijk (en voor niet al teveel geld) een nieuwe look kunt geven. Heb jij niet zo’n bank? Denk dan eens aan veel verschillende kussens in kleuren en printjes om je kamer een boost te geven.

2. De trap

De trap is een groot element in ieder huis. Vaak bevindt de trap zich in de hal, maar in veel woningen is hij ook te vinden in de woonkamer of keuken. Door zo’n groot element van kleur te veranderen, kun je de totale ruimte transformeren. Let wel op: als je je trap in een donkere kleur schildert, verlicht hem dan goed! Je wilt niet per ongeluk naast een trede stappen.

3. Plinten

Qua oppervlakte misschien niet het grootste of meest opvallende element in huis, maar wel een heel leuk element om met kleur te spelen! In veel huizen hebben de plinten de kleur van de muur (vaak wit) of van de vloer (meestal hout). Zo vallen ze het minst op. Door ze een kleur te geven, lijst je je interieur als het ware in. Denk bijvoorbeeld eens aan grijs, zo krijgt je huis een klassiek tintje. Om het helemaal af te maken, schilder je de deuren mee in dezelfde kleur.

4. Vloer

Voor de echte durfal: een gekleurde vloer! Je ziet het steeds vaker in de woonbladen: een gekleurde vloer van bijvoorbeeld pvc of een gelakte houten vloer. Vind je je vloer verven of een nieuwe vloer leggen toch te heftig (of te duur), denk dan eens aan een nieuw vloerkleed. Hiermee voeg je in een handomdraai kleur toe aan je interieur!

 

5. Kozijnen

Het bijhouden van het schilderwerk van de kozijnen van je huis is vaak een hele klus. Hierbij wordt altijd gefocust op de buitenkant, maar kijk ook eens naar de binnenkant.  Waarom moet deze per se dezelfde kleur hebben als de buitenkant? Schilder ze in een afwijkende kleur, of schilder er bijvoorbeeld een in je lievelingskleur. Twee zwart geschilderde kozijnen kunnen de ruimte in zijn geheel een stuk luxer maken!

Deze blog is geschreven door woonstyliste Femke Baten van Studio Femke Baten.

5x Meer kleur in je interieur

4x Tips om een heerlijke werkplek in te richten!

Voor jezelf beginnen, thuis werken of eíndelijk een start maken met die ene thuisopleiding: het brengt een andere manier van wonen met zich mee. Je woonhuis is niet langer alleen de plek waar je privé tijd doorbrengt, maar ook de plek waar je geld verdient. Dat vraagt om het inrichten van een goede werkplek!

Eén werkplek?

Vaak wijden thuiswerkers één plek in huis volledig aan hun werk: er komt een kantoor op zolder of in de extra slaapkamer. Maar het voordeel van thuis werken is juist dat je niet gebonden hoeft te zijn aan één plek. Als je wilt maak je gebruik van verschillende ruimtes in huis, zelfs van de slaapkamer als je lekker vanuit je bed wilt werken. 

Stel jezelf de vraag: welke activiteiten doe je rondom je werk? Maak vervolgens werkplekjes op meerdere plekken in huis die bij deze activiteiten passen en zorg dat de spullen die daarbij horen  in de buurt liggen.

Het kan bijvoorbeeld fijn zijn om lange teksten te schrijven in de woonkamer bij de rest van het gezin, in plaats van geïsoleerd in je werkkamer. Een flexibele laptoptafel voor op de bank biedt dan uitkomst. Werk je op één plek veel met papier, zorg daar dan voor een opbergmogelijkheid voor je boeken of printjes.

Je kunt ook overwegen om niet één groot bureau te kopen, maar meerdere kleine bureautjes in verschillende ruimtes te plaatsen. Zo kun je regelmatig wisselen van omgeving. Wanneer het ergens te druk is, kun je een rustig plekje opzoeken. En heb je behoefte aan warmte en gezelligheid? Dan ga je bijvoorbeeld in de woonkamer zitten.

Niemand vindt het fijn om de hele dag aan hetelfde bureau te zitten. Door variatie blijf je langer scherp en gemotiveerd!

Beken kleur

Misschien vind je het toch prettig om naast al die flexibele werkplekken in huis één plek of ruimte te hebben waar je je basisspullen kwijt kunt. Om die kamer optimaal vorm te geven maak je gebruik van kleur.

Kleur beïnvloedt onze gemoedstoestand en daarmee onze motivatie om lekker aan de slag te gaan. Je hebt vast weleens iemand horen zeggen ‘groen maakt je kalmer’ of ‘van veel rood word je agressief’, maar zo simpel ligt het niet. Onze reactie op kleur is zeer gecompliceerd en we hebben variatie en balans nodig in de kleuren in onze werkomgeving. Daarnaast moeten kleuren ook nog eens passen bij de ruimte.

Okergeel is bijvoorbeeld geschikt voor een kantoormuur, terwijl felrood dat juist niet is. Felrode accenten op de muur werkt wel weer stimulerender dan een steriele witte muur. Als je liever niet schildert of behangt, creëer je ook met mooie gekleurde afbeeldingen snel een bepaalde sfeer.

Het advies luidt dus: kies een kleur waar jíj blij van wordt en breng deze in proportie ten opzichte van de ruimte aan.

Puur natuur

Wat de verlichting van je werkplek betreft, is er niets beter dan natuurlijk daglicht.  Veel mensen zijn geneigd om hun bureau in een hoek of tegen de muur te plaatsen, maar schuif hem eens voor het raam!

Daglicht zorgt voor de aanmaak en afbraak van melatonine en serotonine in je hersenen, waardoor je je wakker en opgewekt of juist slaperig voelt. Het menselijk brein is ontwikkeld om te reageren op natuurlijk daglicht, waardoor we niet optimaal presteren in laag verlichte ruimtes. Zorg daarom dat je werkplek zoveel mogelijk daglichtinval heeft. Met raam-textiel filter of blokkeer je direct zonlicht in je gezicht of op je computerscherm.

Groen moet je doen!

Een eenvoudige manier om je werkplek net dat beetje extra te geven is het plaatsen van planten. Planten voegen kleur en textuur toe aan een ruimte en doordat je buiten naar binnen brengt, voel je je minder opgesloten. Dat maakt je relaxter en beter gefocust. Daarnaast verbeteren planten de kwaliteit van de lucht in je werkruimte, een fijn idee als je er veel tijd doorbrengt.


 Deze blog is geschreven door woonstyliste Femke Baten van Studio Femke Baten.

4x Tips om een heerlijke werkplek in te richten!

Volg
mijn
blog

4 Tips om oude en nieuwe meubels te combineren in je interieur
4 Tips om oude en nieuwe meubels te combineren in je interieur

4 Tips om oude en nieuwe meubels te combineren in je interieur

Hoe je je kringloop vondst combineert met je nieuwe bank? Zo!

lees meer
5x Meer kleur in je interieur
5x Meer kleur in je interieur

5x Meer kleur in je interieur

Tips voor meer kleur in je interieur op een bijzondere manier.

lees meer
4x Tips om een heerlijke werkplek in te richten!
4x Tips om een heerlijke werkplek in te richten!

4x Tips om een heerlijke werkplek in te richten!

Met de tips van styliste Femke richt ook jij een heerlijke ...

lees meer

Styling
tips

Spiegeltje, spiegeltje...

Spiegeltje, spiegeltje...

Er gaat niets boven natuurlijk daglicht. Spiegels maken een ruimte groter EN lichter omdat ze meer licht verspreiden. Hang eens een mooie spiegel in een kamer i.p.v. een schilderij of een foto.

Accessoires in clusters

Accessoires in clusters

Veel accessoires? Door ze te clusteren i.p.v. door het huis te verspreiden, komen ze veel beter tot hun recht en je huis ziet er ook nog eens veel opgeruimder uit!

Kleedje aan de wand

Kleedje aan de wand

Kleden zijn niet alleen fijn en mooi op de vloer, maar zeker ook aan de wand! Kies voor rond, rechthoekig, hoogpolig, laagpolig, wit, zwart of felgekleurd: alles kan! Een kleed aan de wand zorgt ook nog eens voor extra behoud van warmte en minder galm in je interieur.

Mix 'n match met accessoires!

Mix 'n match met accessoires!

Of het nu om bankkussens gaat of die leuke blikken in de keuken: mix eens wat verschillende printjes door elkaar. Zo lang ze maar genoeg van elkaar verschillen, gaan ze prima samen!

Ga voor asymmetrisch!

Ga voor asymmetrisch!

Symmetrie in huis kan rust creŽren, maar ook star en statisch aanvoelen. Door je accessoires op sommige plaatsen bewust asymmetrisch te plaatsen voelt je interieur ineens veel knusser en prettiger aan!

Van buiten naar binnen

Van buiten naar binnen

Knip of koop losse bladeren en lijst ze in. Zo heb je eens iets anders aan de muur hangen en haal je op een originele manier de natuur in huis.

Kies
je
stijl

KIES JE STIJL

Iedere maand kun je op Facebook stemmen op jouw favoriete stijl! Femke maakte bij drie favoriete stijlen een Pinterestbord! >>

Fase
verder?

Op eigen benen
Op eigen benen

Op eigen benen

Gezinnetje Stichten
Gezinnetje Stichten

Gezinnetje Stichten

De tijd aan jezelf
De tijd aan jezelf

De tijd aan jezelf