Een kleine tuin: zo richt je hem in | Woonboulevard Breda XXL

Het hebben van een kleine tuin en de bijbehorende inrichting kan zorgen voor vragen. Hoe richt je een kleine tuin gezellig én functioneel in, zodat hij over alle gemakken beschikt? Wij hebben een aantal handige tips voor jou, om het meeste uit de ruimte in jouw tuin of op jouw balkon te halen.

Inrichting

Wanneer je een kleine tuin in gaat richten zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. Zo kan het zijn dat er geen ruimte is voor een loungehoek én een eettafel. Kies dus voor het meest praktische voor jouw tuin. Vooraf is het belangrijk om te bepalen voor welk item je gaat, zodat je kan opmeten wat de maximale afmetingen zijn voor jouw tuin. Heb je het ideale tuinmeubel gevonden? Dan is het daarna tijd om te gaan aankleden. Kies veel accessoires is een bepaalde stijl, die past bij jouw woonstijl.

Bloemen en planten

Ook als er in de tuin of op het balkon weinig ruimte is, raden wij aan om altijd groen toe te voegen. Groen zorgt namelijk voor een sfeervolle uitstraling van de tuin én het is ook nog eens gezond. Is er geen plaats voor borders met beplanting? Kies dan voor losse bloempotten of plantenbakken. Voor een balkon zijn balkonbakken die je aan de reling kan hangen een goede optie. Zo creëer je toch groen, zonder dat het te veel ruimte inneemt.

Verticaal tuinieren

Om ruimte te besparen wordt vaak aan verticaal tuinieren gedaan. Hierbij wordt beplanting in de hoogte geplaatst. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van wandsystemen of pergola’s groeien de planten de hoogte in. Plaats leuke kleine plantjes in potjes in het wandsysteem of kies voor een volledig groene muur. Dit zorgt voor een echte eye-catcher in de tuin of op het balkon.

Bonustip: vermijd rechte lijnen

Zeker in een kleine tuin is dit niet gemakkelijk, maar het toevoegen van ronde vormen zal zorgen voor het doorbreken van het vierkante, hokkerige gevoel in jouw tuin. Hoe breng je meer ronde vormen aan in jouw tuin? Voeg bijvoorbeeld een golvende rand toe aan je gazon of leg een tuinpad aan in een golvende rand.