Hoe maak je een lichtplan?

We staan er vaak niet bij stil, maar wat misschien wel de belangrijkste basis is voor jouw woning: een goed lichtplan! We zijn geneigd direct te kijken naar meubels, accessoires of de keuken en badkamer. Toch begint het allemaal bij het lichtplan. De verlichting in je huis is niet alleen erg functioneel, maar je kan er ook sfeer mee creëren. Voeg sfeer toe aan je woning met goede verlichting en maak een lichtplan!

De 5 stappen voor een lichtplan

Een lichtplan maken doe je meestal voordat je gaat verbouwen of wanneer je een nieuwe woning hebt gekocht. Zorg ervoor dat je goed nadenkt waar je de aansluitpunten plaatst, zodat je geen lichtpunten mist of er juist te veel hebt die je dan moet wegwerken. Lees hieronder de 5 stappen voor een goed lichtplan:

Stap 1.

Maak een plattegrond van de ruimte. Probeer de ruimte zoveel mogelijk in te vullen met meubels, accessoires en wanddecoratie. Neem hierin ook de afmetingen van de ruimte en meubels mee.

Stap 2.

Kijk naar de plekken waar een aansluitpunt noodzakelijk is zoals in de keuken, bij het tv meubel en boven de eethoek. Door de plattegrond zoveel mogelijk in te vullen kan je direct zien waar het in de ruimte nodig is om een lichtpunt te plaatsen.

Stap 3.

Kies de basisverlichting. Wanneer je de mogelijkheid voor inbouwspots hebt is dit een goede basis voor de verlichting in huis. Je kunt deze mooi wegwerken in het plafond en door dimbare spots te kiezen kan je zelf de hoeveelheid licht in de ruimte bepalen.

Stap 4.

Na de basisverlichting komt de sfeerverlichting. Denk hierbij aan een mooie staande lamp naast de bank of een bijzondere lamp voor in de servies- of boekenkast. Decoratieve verlichting heb je in vele verschillende stijlen, maten en designs. Kies de sfeerverlichting die past bij jouw interieur.

Nu weet je precies waar de lichtpunten moeten komen en kan je alle aansluitingspunten markeren op de plattegrond.

Stap 5.

Inrichten maar! Je weet op welke plekken de lichtpunten noodzakelijk zijn en waar je sfeerverlichting wil hebben. Je kunt nu aan de slag om zowel basisverlichting als decoratieve verlichting te shoppen. Kom langs in één van de winkels op Woonboulevard Breda XXL en shop dé verlichting voor jouw (nieuwe) woning!

Lichtplan checklist

Door de bovenstaande 5 stappen te volgen kom je al een heel eind met het maken van het lichtplan. Voor een sfeervol lichtplan kan je het beste kiezen voor een lichtkleur tussen de 2700 en 300 Kelvin. Dit is een warm-witte lichtkleur. Maak van tevoren een moodboard en zet je budget op papier. Zo heb je een goede richtlijn bij het maken en realiseren van het lichtplan. Hou rekening met de noodzakelijke plekken voor een lichtpunt en neem deze als eerste mee in het lichtplan. Neem de tijd voor een goed en volledig plan en ga eventueel in gesprek met een lichtadviseur om alle mogelijke opties door te nemen.

Bij de Woonboulevard Breda XXL shop je in een tal van winkels jouw favoriete verlichting. Van de basis van je lichtplan tot designlampen. Bij Lamp en Licht shop je alles op het gebied van verlichting, maar ook de onlangs verbouwde design winkel Riant-Stoutenbeek heeft de mooiste verlichting voor jou in huis!