Tips & Tricks

10 tips voor een botanische keuken

Ben jij ook zo'n fan van planten in huis? Groen in de keuken is tegenwoordig een ware trend! Geef planten een plek in en rondom de keuken voor een botanisch gevoel. In deze blog lees je 10 (styling)tips hoe je deze trend kunt toepassen in de keuken.

De keuken is vaak het hart van het huis en voor velen is het een plek waar gezelligheid centraal staat. Naast het feit dat het belangrijk is dat een keuken praktisch is, is het ook fijn wanneer het mooi en sfeervol is. Momenteel zie je de "go green trend" erg veel terug in het interieur. En ook in de keuken mogen groene planten tegenwoordig veelvuldig gezien worden!

1. Kruidenplantjes

Een makkelijke manier om groen toe te voegen aan je keuken is door middel van verse kruidenplantjes. Plaats een verzameling kruidenplantjes zoals bijvoorbeeld basilicum, munt, peterselie, bieslook en rozemarijn op het aanrecht. Dit staat decoratief, maar is ook nog eens heel handig om te gebruiken voor het koken! 

2. Aan de wand

Heb je een wandrek of een plank in de keuken hangen? Dit is ideaal om plantjes op te zetten! Combineer de plantjes met je keukenspulletjes of zet de plank of het wandrek juist helemaal vol voor een echte "urban jungle."

3. Op de keukentafel

Staat jouw eettafel in de keuken? Zet dan wat planten bij elkaar op de tafel of kies voor één grote plant. 

4. Botanische prints

Heb je geen groene vingers maar wil je wel graag veel groen in de keuken? Hang dan verschillende botanische prints in lijstjes aan de muur. Of kies voor een ouderwetse schoolposter met afbeeldingen van groente, planten of fruit. 

5. Decoreer er op los

Planten zijn natuurlijk bij uitstek geschikt om een interieur mooi mee te decoreren. Weet je niet goed hoe je de planten het beste leuk kunt wegzetten? Groepeer verschillende planten met diverse formaten bijvoorbeeld op een grote houten snijplank en zet dit op het aanrecht. Of koop mooie potten, manden of zakken waarin je de planten weg kunt zetten. Tegenwoordig heb je ook speciale plantenbakken voor binnen die je bijvoorbeeld tegen een lege muur kunt zetten. 

6. Vintage kopjes als bloempotjes

Kies in plaats van een standaard bloempot, eens voor (vintage) kopjes waarin je kleine plantjes zet. Staat meteen heel decoratief en past leuk in de keuken! Ook leuk: zet kruidenplantjes in een mooi (vintage) vergiet. Wel even uitkijken met water geven! 

7. Voor het raam

Hangplantjes zijn tegenwoordig weer helemaal hip en je kunt de leukste hangpotten kopen. Hang een aantal hangplantjes voor het raam in de keuken, op verschillende hoogtes voor een speels effect. Kies wel voor plantjes die goed tegen veel licht kunnen. Een hangplant kan natuurlijk ook aan een plank of wandrek worden bevestigd. 

8. Botanisch in combinatie met strak design

Wist je dat de botansiche trend juist heel erg mooi past bij strak design? Het groen steekt dan mooi af tegen het strakke design van een keuken en geeft het geheel een frisse touch. 

9. Gebruik een trolley

Een trolley in de keuken is handig! Je kunt er allerlei nuttige spulletjes voor in de keuken op kwijt, maar het is tevens een leuk item om te decoreren met wat plantjes. Het handige aan een (keuken)trolley is dat je deze kunt verplaatsen. Zo kun je er overal in het huis gebruik van maken! 

10. Combineer met natuurlijke materialen

Trek de botanische trend door en maak gebruik van nog meer natuurlijke materialen in je keuken. Denk bijvoorbeeld aan meer hout in je interieur door middel van houten snijplanken, een keukentafel, bakkerskast, plank of leuke houten accessoires.

Welke planten of groene accessoires ga jij voor je keuken kopen?