Tips & Tricks

3x Tips voor het inrichten van een kleine woning

Ga je samenwonen, trek je zelf net in een nieuw appartement, of ga je op kamers? Een starterswoning is meestal best klein, maar hoe kun je deze nou het meest efficiënt inrichten? Hier 3 tips om een kleine woning het beste in te richten. 

1. Op eigen pootjes staan

In een kleine woonkamer wil je ruimte creëren. En dat kun je heel gemakkelijk doen door te kiezen voor meubels die op pootjes staan. Neem bijvoorbeeld je bank. Als je kiest voor een bank op pootjes, kun je als het ware onder de bank door kijken. Je creëert op deze manier een ruimtelijk effect. Hierdoor lijkt het alsof de ruimte groter is dan wanneer je bank helemaal tot op de grond komt.

2. Benut het licht

Waarschijnlijk wist je dit al wel: om een ruimte groter te laten lijken, kun je het beste gebruik maken van lichte kleuren. En dan vooral op de muren en de vloer. Als je de muren van jouw kleine woonkamer zwart verft, lijkt de kamer alleen maar nóg kleiner. En dat wil je uiteraard voorkomen. Kies daarom voor lichte kleuren op de muren, zoals wit, gebroken wit of beige. Lichte kleuren weerkaatsen het natuurlijke licht dat binnenkomt door de ramen. Hierdoor lijkt de woonkamer groter.  Door een vloer te kiezen in bijna dezelfde kleur als de muren, lijkt de kamer zelfs nóg groter. De hele ruimte lijkt dan één geheel te zijn en de meubels lijken haast te zweven.

3. De hoogte in

Het gebruiken van de hoogte in je kleine woonkamer is heel handig. Je kunt bijvoorbeeld de woonkamer hoger laten lijken door een smalle kast tegen de wand te plaatsen. Brede kasten zullen de ruimte lager laten lijken. Als je woonkamer een grote hoogte heeft kun je deze het optimaalste gebruiken door er verticale lijnen in aan te brengen. Bijvoorbeeld, gordijnen van plafond tot vloer geven een ruimtelijk gevoel of het schilderen van gekleurde banen op de wanden zullen het verticale effect versterken.