Tips & Tricks

3x tips voor het kiezen van de beste accentkleuren

Eerder besproken in de video van WBB is de 60-30-10 regel. Een korte herhaling van deze regel luidt als volgt: Je kiest drie kleuren uit die samen voor balans en diepte zorgen in je woning. De dominante kleur gebruik je voor 60% van de kamer, bijvoorbeeld de muren. De secundaire kleur gebruik je voor 30%, zoals de kleur van het kleed of de stoelen. De accentkleur komt voor 10% terug in de accessoires van je woning.

Vandaag duiken we wat dieper in op het kiezen van de beste accentkleur. Ook al vult deze kleur maar 10% van de kamer, het is vaak een kleur waar jij je prettig bij voelt. Bovendien maakt deze kleur van een ruimte, jouw huis.

TIP 1. Mijn eerste tip is om inspiratie op te doen in tijdschriften of op Pinterest. Bewaar alle foto’s die je aanspreken in een map zodat je deze later nog eens kunt bekijken. Klaar met zoeken? Blader dan eens door je opgeslagen foto’s, je zult zien dat er hoogstwaarschijnlijk één kleur is die er vaak uitspringt. Oftewel, jouw nieuwe accentkleur.

TIP 2. Nu je een idee hebt welke richting je in wilt met je accentkleur is het belangrijk om te weten welke ‘soort’ kleur. Van iedere kleur bestaan er namelijk matte, felle en pastel varianten. Ga bijvoorbeeld naar de verfafdeling van de Gamma en pak 3 tot 4 kaartjes met kleurvarianten die je aanspreken. Let op! Blijf wel altijd in dezelfde kleurfamilie (mat, fel of pastel) voor rust en eenheid in je interieur.

Neem de kaartjes mee naar huis en bekijk ze de volgende dagen nog eens goed. Nog steeds tevreden? Dan hebben we nu jouw definitieve accentkleur te pakken.

TIP 3. Wanneer je gaat winkelen voor woonaccessoires is het altijd handig om de kaartjes met accentkleuren bij de hand te houden. Als je deze kleuren aanhoudt wordt het makkelijker om eenheid in je interieur te creëren.

Door deze drie tips te combineren en je gevoel te volgen, zal je zien dat het vinden van dé perfecte accentkleur helemaal niet zo moeilijk is.