Tips & Tricks

3x tips voor het kiezen van de juiste vloer

Het kiezen van een vloer is één van de belangrijkste keuzes als het gaat om het creëren van een goede basis. Of je nou voor hout, tegels of tapijt gaat, elke ruimte heeft bepaalde factoren waarmee je rekening moet houden als je een vloer gaat kiezen. Hier 3 handige tips voor het kiezen van de juiste vloer.

Creëer een ruimtelijk effect

Het fijne van een vloer is dat deze een ruimte al snel groter kan laten lijken dan dat het eigenlijk is. Voor een kleine ruimte zijn lichte tinten dus een goede keuze. De lichte kleuren zorgen voor meer licht en het daglicht wordt ook nog eens gereflecteerd waardoor de ruimte dus groter lijkt. Wat de ruimte ook groter laat lijken is de manier waarop je de vloer legt. Als je kiest voor laminaat, leg het dan met de lengte mee, niet met de breedte.

Als je een vloer moet kiezen voor grote ruimtes zijn juist donkere tinten beter, omdat je hiermee een knus en samenhangend gevoel opwekt. Met de tinten, kleuren en materialen van de vloer kun je heel de sfeer in huis bepalen.

Houd rekening met de ruimte

Naast een optisch groter effect is het ook essentieel dat je rekening houdt met de ruimte waarin je de vloer gaat leggen. De keuken heeft namelijk weer iets heel anders nodig dan een slaapkamer, en een woonkamer weer iets heel anders dan een badkamer. Hoe lang moet de vloer meegaan, woon je alleen, met kinderen of met huisdieren? Elk huis heeft zijn unieke samenstelling en baseer dan ook jouw keuze op jouw situatie.

Houd bij de keuken bijvoorbeeld in de gate of het materiaal is wat makkelijk schoon kan worden gemaakt en het vochtbestendig is. Denk bij de woonkamer aan de gewenste sfeer die je wil creëren. Kijk bij de badkamer naar eventuele vloerverwarming en hoe dat gaat passen met de vloer die je graag wilt. In de slaapkamer kan je gaan voor laminaat of tapijt, maar het is hierbij handig om te denken aan isolatie. De ene vloer biedt namelijk meer isolatie dan de ander.

Kijk wat er past bij je interieur

Bij het kiezen van een vloer moet je kijken naar wat voor meubilair je hebt. Om een samenhangend geheel te vormen moet de vloer qua kleur en materiaal goed bij het interieur passen. Als je in een nieuwe woning trekt en de vloer het eerste is wat je kiest, denk dan aan de sfeer die je wilt vormen in huis, en aan de meubels die je graag in huis wilt hebben.

Het is leuk om contrast naar voren te laten komen. Als je een muur met een kleurtje hebt zoals grijs, blauw, groen of okergeel, is een natuurlijke, houten vloer erg mooi. Heb je lichte muren en wil je het iets minder kil hebben in huis, ga dan voor een wat donkere tint. Wil je een lichte vloer met lichte muren, kan je het altijd opvrolijken met accessoires!

Check hier ons Pinterestbord voor meer inspiratie voor vloeren!