Tips & Tricks

4 tips hoe je jouw nieuwbouwwoning inricht

Allereerst is het belangrijk dat je bepaald wat voor functie elke ruimte gaat krijgen. Zodra je dit inzichtelijk hebt, kun je de volgende 5 tips zeker gebruiken!

De looproute creëren

Bij een nieuwbouwwoning is het allereerst belangrijk dat je (samen met de architect) bepaald waar je de binnen- en buitendeuren gaat plaatsen. Wat is de kortste route naar de volgende ruimte? Zie de looproute als ‘verloren’ ruimte. Vooral bij kleine ruimtes moet je inleveren op de inrichting.

Bij een bestaande woning is de looproute al bepaald en daardoor ook al een stuk van de indelingsmogelijkheden. Probeer openslaande tuindeuren zo vrij mogelijk te houden en je meubelstukken niet te dicht bij de binnendeuren te plaatsen voor een ruimtelijk effect.

Praktisch indelen van ruimtes

De keuken en badkamer hebben vaak al een plekje gekregen in een bestaande woning door het plaatsen van leidingen. Kijk wel of deze ruimtes al praktisch genoeg zijn ingedeeld. Ga je bijvoorbeeld met je gezin van vier personen of meer gebruik maken van de badkamer? Denk dan aan twee wastafels en voldoende opbergmogelijkheden.

Breken op bouwen?

Bij een bestaande woning zijn de ruimtes al bepaald door de bestaande muren. De afmeting van een bank kan in de woonkamer best wat ruimte in beslag nemen en daardoor bepalend zijn voor de afmeting van de overige meubelstukken. Wil je graag een kookeiland in een kleine keuken? Voor beiden geldt dat je samen met een interieurontwerper kunt kijken wat de mogelijkheden zijn om deze ruimtes te vergroten door muren weg te breken en aangrenzende ruimtes te verkleinen of deze andere functies kunt geven. Wil je een grote ruimte juist verkleinen voor een knus effect? Plaats dan een muur met doorloop of maak gebruik van een roomdivider.

Ruimtes indelen op basis van licht

Zonlicht wat van buiten naar binnen schijnt heeft een positief effect op onze gemoedstoestand. Het maakt de ruimte daarnaast lekker licht. Het is dus slim om goed te kijken in welke ruimtes zonlicht naar binnen schijnt. Heb je een achtertuin op het noorden? Plaats de keuken en eetkamer dan aan de voorzijde van je woning. Dit zijn namelijk de ruimtes waar je het meest actief bent. Niets is fijner dan ontbijten op de zonnige zijde van je huis voor een goed begin van de dag. Ga je aan een drukke weg wonen? Plaats de slaapkamers dan aan de achterzijde van de woning voor een heerlijk ontspannen nachtrust en de actieve ruimtes zoals de badkamer en de waskamer aan de voorzijde.

Deze blog is geschreven door Debby Koijen www.debbykoijen.nl