Tips & Tricks

4 tips om oude en nieuwe meubels te combineren

Als je je eerste eigen huis gaat inrichten, kan er zomaar hulp uit onverwachte hoek komen. Je tante blijkt nog een oude kast in de schuur te hebben staan die je wel mag hebben of je ouders geven je graag de oude eettafel mee. Daarnaast kan de kringloopwinkel soms uitkomst bieden als je wat meer hebt besteed aan die nieuwe bank en er wat minder overblijft voor een hip kastje in de hal.

Het combineren van deze oude schatten met nieuwe aanwinsten kan soms best een uitdaging zijn, daarom  vier handige tips die je hierbij kunnen helpen.

Verf!

Het klinkt voor de hand liggend, maar met een likje verf kun je een meubelstuk een heel andere uitstraling geven. Verf die oude kast een felle kleur zodat het de eye-catcher van je interieur wordt. Of geef dat ene vitrinekastje juist een neutrale kleur, zodat hij mooi mengt met de rest van je meubels.

Verander de functie

Door een onbruikbaar meubel een andere functie te geven, kan het alsnog een onmisbaar item in je interieur worden. Heb je eigenlijk geen plek voor die TV-kast die je tante wel kwijt wil, maar heb je wel nog een servieskast nodig? Dan geef je zo’n meubel eenvoudig een andere functie door bijvoorbeeld de deurtjes open te zagen en er glazen ruitjes in te plaatsen. Zo heb je ineens de perfecte kast om al je servies en glaswerk in te bewaren.

Schuren

Oude kasten hebben vaak een donkere kleur, zoals diep donkerbruin eiken. Alweer een hele poos geleden was dat super hip, maar inmiddels heeft bijna iedereen liever een wat minder zwaar interieur. Een donker meubel kun je schilderen, maar soms is alleen opschuren al genoeg om er een heel ander meubel van te maken.

Combineer oud met nieuw

Vaak zijn meubels gewoon mooi zoals ze zijn. Die zware Engelse notenhouten tafel is al een pronkstuk op zich en wil je graag in zijn waarde laten. In dat geval kun je zorgen voor balans met de andere onderdelen in je interieur. Als je zo’n meubel bijvoorbeeld combineert met een moderne kast met strakke lijnen, komt hij nog beter tot zijn recht en voorkom je dat je hele interieur ‘oud’ gaat aanvoelen.

Femke Baten is interieurstylist bij IKEA én heeft haar eigen studio.