Tips & Tricks

4x tips om een heerlijke werkplek in te richten!

Voor jezelf beginnen, thuis werken of eíndelijk een start maken met die ene thuisopleiding: het brengt een andere manier van wonen met zich mee. Je woonhuis is niet langer alleen de plek waar je privé tijd doorbrengt, maar ook de plek waar je geld verdient. Dat vraagt om het inrichten van een goede werkplek!

Eén werkplek?

Vaak wijden thuiswerkers één plek in huis volledig aan hun werk: er komt een kantoor op zolder of in de extra slaapkamer. Maar het voordeel van thuis werken is juist dat je niet gebonden hoeft te zijn aan één plek. Als je wilt maak je gebruik van verschillende ruimtes in huis, zelfs van de slaapkamer als je lekker vanuit je bed wilt werken. 

Stel jezelf de vraag: welke activiteiten doe je rondom je werk? Maak vervolgens werkplekjes op meerdere plekken in huis die bij deze activiteiten passen en zorg dat de spullen die daarbij horen  in de buurt liggen.

Het kan bijvoorbeeld fijn zijn om lange teksten te schrijven in de woonkamer bij de rest van het gezin, in plaats van geïsoleerd in je werkkamer. Een flexibele laptoptafel voor op de bank biedt dan uitkomst. Werk je op één plek veel met papier, zorg daar dan voor een opbergmogelijkheid voor je boeken of printjes.

Je kunt ook overwegen om niet één groot bureau te kopen, maar meerdere kleine bureautjes in verschillende ruimtes te plaatsen. Zo kun je regelmatig wisselen van omgeving. Wanneer het ergens te druk is, kun je een rustig plekje opzoeken. En heb je behoefte aan warmte en gezelligheid? Dan ga je bijvoorbeeld in de woonkamer zitten. 

Niemand vindt het fijn om de hele dag aan hetelfde bureau te zitten. Door variatie blijf je langer scherp en gemotiveerd!

Beken kleur

Misschien vind je het toch prettig om naast al die flexibele werkplekken in huis één plek of ruimte te hebben waar je je basisspullen kwijt kunt. Om die kamer optimaal vorm te geven maak je gebruik van kleur. 

Kleur beïnvloedt onze gemoedstoestand en daarmee onze motivatie om lekker aan de slag te gaan. Je hebt vast weleens iemand horen zeggen ‘groen maakt je kalmer’ of ‘van veel rood word je agressief’, maar zo simpel ligt het niet. Onze reactie op kleur is zeer gecompliceerd en we hebben variatie en balans nodig in de kleuren in onze werkomgeving. Daarnaast moeten kleuren ook nog eens passen bij de ruimte. 

Okergeel is bijvoorbeeld geschikt voor een kantoormuur, terwijl felrood dat juist niet is. Felrode accenten op de muur werkt wel weer stimulerender dan een steriele witte muur. Als je liever niet schildert of behangt, creëer je ook met mooie gekleurde afbeeldingen snel een bepaalde sfeer.

Het advies luidt dus: kies een kleur waar jíj blij van wordt en breng deze in proportie ten opzichte van de ruimte aan.

Puur natuur

Wat de verlichting van je werkplek betreft, is er niets beter dan natuurlijk daglicht.  Veel mensen zijn geneigd om hun bureau in een hoek of tegen de muur te plaatsen, maar schuif hem eens voor het raam!

Daglicht zorgt voor de aanmaak en afbraak van melatonine en serotonine in je hersenen, waardoor je je wakker en opgewekt of juist slaperig voelt. Het menselijk brein is ontwikkeld om te reageren op natuurlijk daglicht, waardoor we niet optimaal presteren in laag verlichte ruimtes. Zorg daarom dat je werkplek zoveel mogelijk daglichtinval heeft. Met raam-textiel filter of blokkeer je direct zonlicht in je gezicht of op je computerscherm.

Groen moet je doen!

Een eenvoudige manier om je werkplek net dat beetje extra te geven is het plaatsen van planten. Planten voegen kleur en textuur toe aan een ruimte en doordat je buiten naar binnen brengt, voel je je minder opgesloten. Dat maakt je relaxter en beter gefocust. Daarnaast verbeteren planten de kwaliteit van de lucht in je werkruimte, een fijn idee als je er veel tijd doorbrengt.

Deze blog is geschreven door woonstyliste Femke Baten van Studio Femke Baten.