Tips & Tricks

5 tips om fijn thuis te werken

Thuiswerken, de één heeft er veel ervaring mee, de ander totaal niet en kan zijn draai maar niet vinden. Nu we ineens veel thuis werken delen wij graag 5 tips met je zodat ook jij fijn thuis aan het werk kunt gaan.

  1. Houd hetzelfde ritme aan

Tja, ook weer iets waar we niet altijd allemaal even goed in zijn. Thuis werken voelt misschien een beetje aan alsof je meer vrijheid hebt en de touwtjes wat meer kunt laten vieren, maar in de praktijk blijkt dat veel mensen daardoor totaal niet efficiënt werken en het als veel chaotischer ervaren. Had je op je werk een bepaald ritme? Houd die dan ook thuis aan! Start op dezelfde tijd, pauzeer op dezelfde tijd en maak iedere dag een lijstje met taken. Houd een agenda bij en vink af wat gebeurd is.

  1. Focus

Moeite met concentreren nu je thuis zit? Deel je taken in op tijd en begin met de moeilijkste en grootste taken. Je hikt er misschien tegenaan maar het motiveert ook weer als je ze gedaan hebt en je nog een hele werkmiddag voor je hebt. Ik grijp zelf ook graag terug op een studietrucje: de timer zetten op 45 minuten waarin ik mijn werk doe, gaat het alarm dan moet ik verplicht iets fysieks doen. Even wat drinken pakken, een was erin, een rondje met de hond. Je zult zien dat je je daarna weer goed kunt concentreren!

  1. Let op je houding

Wanneer je thuis nog even op de laptop zat voor privé zaken deed je dit wellicht terwijl je lekker onderuit op de bank lag. Heel relaxt, maar dat werkt natuurlijk niet als je volle dagen thuis moet werken. Je voelt je gebroken na zo’n week werken in een slechte houding! Zorg dus voor een juiste zithoogte (benen in een hoek van 90 graden) die in verhouding staat met een fijne bureauhoogte. Je beeldscherm moet op ooghoogte zijn wanneer je recht vooruit kijkt. Dit betekent in de praktijk vaak dat je laptop of monitor op een verhoging moet. Je toetsenbord moet dan weer niet te hoog liggen want hierdoor trek je je schouders en armen te ver omhoog en ook hier kun je last van krijgen.

  1. Richt je werkplek goed in

Een goede werkplek is belangrijk. Zorg dat je een aparte plek in huis hebt waar je kunt werken, ga niet zomaar aan de eettafel zitten. Maak een hoekje waarbij je let op de punten zoals besproken in tip 3 maar let ook op de locatie van die plek. Voldoende licht is bijvoorbeeld heel belangrijk! Zorg dat je werkplek in de buurt van een raam staat. Ga niet met je rug naar het licht zitten maar zorg dat het raam zich voor of naast je bevindt. Dit is veel fijner voor je energielevel. Let er ook op dat er niet allerlei afleidende zaken in de buurt liggen. Zorg dat je werkplek zo rustig mogelijk is qua spullen en geef alles een duidelijke plek.

  1. Zorg voor sociaal contact

Thuis werken kan natuurlijk wel een beetje saai zijn. Even kletsen met iemand kan bovendien weer voor fijne inzichten in je werk zorgen. Gelukkig zijn er tal van manieren om ook digitaal even te sparren! En hoe leuk is het om op vrijdagmiddag met zijn allen even via een videocall te proosten op het weekend? ;-)

Woonboulevard Breda XXL wenst je veel succes en hoopt dat je wat hebt aan deze tips!