Tips & Tricks

5x tips voor een nieuwe keuken

Van mijn klanten hoor ik regelmatig dat ze het indelen en uitkiezen van de keuken één van de lastigste elementen vinden bij het bouwen of verbouwen van hun huis. Het is een grote investering én ook iets wat je dagelijks gebruikt. Best belangrijk dus om zeker te weten dat je overal rekening mee houdt. Hieronder vijf tips om het allemaal iets makkelijker te maken.

Tip 1) denk na over de stijl en laat je daarover adviseren.

Voordat je naar een keukenzaak gaat, is het slim om na te denken over de stijl die je graag in je keuken zou willen terugzien. Verzamel plaatjes uit tijdschriften en online en neem deze mee naar de keukenzaak. Zo ben je goed voorbereid. Wijkt je voorkeur in stijl af van de rest van je huis, laat je dan adviseren over hoe je – als je toch voor deze stijl wilt kiezen- de keuken in balans brengt met de rest van je woning. Neem foto’s mee van je huidige keuken en vertel de verkoper wat je er wel en niet mooi aan vindt.


Tip 2) denk goed na over je budget

In de keukenwereld is ‘the sky the limit’. Je kunt het zo gek maken als je wilt. Bepaal vooraf wat je wilt uitgeven, zodat je voorkomt dat de keuken zo duur wordt dat je geen budget meer hebt voor een mooie eettafel en stoelen.


Tip 3) bepaal je prioriteiten

De één heeft liever een merkkeuken, de ander veel kastjes en weer een derde gaat voor super-de-luxe apparatuur. De manier waarop je leeft en de samenstelling van je gezin spelen hier een rol. Ben je een echt keukenprins of –prinses dan zal je eerder kiezen voor een luxe fornuis. Heb je veel servies nodig, dan ben je beter af met veel kastruimte. Wat heeft in jouw keuken/leven prioriteit? Zet het eens op papier. Het helpt je je budget goed te verdelen.


Tip 4) houd rekening met de ruimte; meten is weten

Maak voordat je naar de keukenzaak gaat een plattegrond van de ruimte waar de nieuwe keuken moet komen. Zo krijg je zelf ook een beter gevoel van de grootte en kan je beter meedenken met de verkoper. Probeer logisch na te denken bij het invullen van de ruimte. Een kookeiland is super. Maar als je er niet fatsoenlijk omheen kunt lopen, is de lol er snel vanaf. Denk dus goed mee en wees kritisch.

Tip 5) zorg voor genoeg opbergruimte

Een rustige en lege keuken is heel mooi. Denk daarom goed na of je wel al je spulletjes kwijt kunt. Het is erg onhandig als je een deel van je servies ergens anders moet opslaan omdat je te weinig kastruimte hebt. Een goede oplossing is vaak het creëren van een volledige wand met kasten en/of het benutten van de volledige hoogte van de ruimte. In het kastje dat heel hoog zit kan je dan mooi spullen kwijt die je niet vaak gebruikt.

Door woonstyliste Daniëlle Verhelst van Daniëlle Verhelst Interieur & Styling