Tips & Tricks

9 tips om heerlijk te relaxen in de woonkamer

De kerstboom is het huis weer uit! Ik wil wel graag de gezelligheid in huis behouden want de wintermaanden zijn nog lang niet voorbij. Nu we ouder worden brengen we steeds vaker de meeste tijd door in de woonkamer. Heerlijk onze allesbrander aan en lekker op de bank met en goed boek, TV kijken of met vrienden/familie borrelen rondom het haardvuur.

Comfort in huis

Ik merk wel dat we comfort steeds meer op prijs gaan stellen. Dus hebben we domotica, oftewel automatisering, in huis zoals afstandbedienbare verlichting, gordijnen en voorgeprogrammeeerde verwarming. Het prettige zit- en ligcomfort zorgt ervoor dat we nog meer kunnen genieten. Onze bank en loveseat zijn inmiddels wel aan vervanging toe. De vraag is nu wat we gaan aanschaffen ter vervanging. Twee relaxstoelen en een kleine bank of een relaxstoel en een hoekbank? We willen ook weleens ontspannen liggen op de bank en met een klein griepje is het ook makkelijk om beneden te blijven. Ons plan is om de woonkamer helemaal onder de loep te nemen en de inrichting af te stemmen op onze leeftijd. Wil je jouw woonkamer ook graag aanpassen aan deze levensfase? Wellicht kan ik je helpen met de volgende tips: 

Tip 1: mogelijkheden van de woonkamer

Kijk eerst wat de mogelijkheden zijn van je woonkamer. Een goede indeling is de basis voor een goede woonkamer waar je heerlijk kunt vertoeven. Dus: welke activiteiten wil je echt doen in deze ruimte? Heb je een goede stoel nodig om te lezen? Kijk je veel TV en wil je niet dat het zonlicht op het beeld schijnt? Dan moet je zithoek ook anders komen te staan. Wil je een gewone bank of een hoekbank? Hoeveel ruimte heb je nog over voor een eethoek? Tegen welke wand wil je een kast? Waar wil je de kast voor gebruiken? Wat wil je op de vloer? Moet deze makkelijk te reinigen zijn? 

Tip 2: loopruimte 

Let er op dat er genoeg loopruimte overblijft. Dit is nodig om je goed te kunnen verplaatsen in de ruimte zonder dat je, je stoot tegen meubelen. 

Tip 3: bank of hoekbank 

Wil je een gewone bank of een hoekbank? Probeer een bank eerst uit en test of deze goed zit en ligt. Wil je ondersteuning van je hoofd, dan zijn er naast vaste hoofdsteunen ook banken met verstelbare of losse hoofdsteunen. Er zijn ook banken met een vaste verstelbare voetensteun of heb je liever een hocker waar je, je voeten op kunt leggen en wat tevens een extra zitplaats is als de kinderen langs komen. 

Tip 4: diepte in je kamer 

Een bank hoeft niet persé tegen een muur te staan, deze kan ook deels de kamer inkomen met een roomdivider erachter. Hierop kan je mooie accessoires plaatsen. Je creëert dan ook meteen diepte in je woonkamer. 

Tip 5: salontafel 

Met diverse kleine tafeltjes kun je een tafeltje bij je aanschuiven wanneer je heerlijk op de bank. Kleine tafeltjes zijn nu overigens ook helemaal hip. De tafeltjes schuif je makkelijk opzij wanneer je ruimte wilt creëren als bijvoorbeeld de kleinkinderen komen spelen. Denk ook aan een tafeltje met opbergmogelijkheden voor je afstandsbedieningen, wel zo fijn om deze in de buurt te hebben. 

Tip 6: relaxstoel 

Een relaxstoel is heerlijk! Nu denk je misschien: "zo’n oudbollige, lelijke stoel wil ik niet in huis!" Tegenwoordig zijn deze echter helemaal aangepast aan deze tijd en in alle kleuren en vormen verkrijgbaar. Er zijn verschillende leveranciers die een relaxstoel ook afstemmen op je postuur. 

Tip 7: vloeraankleding 

Er zijn vele soorten afwerkvloeren op de markt. Als je ouder wordt is een gladde vloer met vloerverwarming eronder prettig en behaaglijk. Natuurlijk moet het ook een vloer zijn met zo min mogelijk onderhoud. Een laminaatvloer, PVC-vloer, natuurstenen- of tegelvloer is makkelijk in onderhoud. Let op dat de kleur van de vloer goed matcht bij de meubelen. Kies niet voor dezelfde kleur als je meubels want dan gaan je meubelen op in het geheel. Kies altijd voor een tint donkerder of lichter. Heb je een kleine woonkamer? Houd dan alles zo licht mogelijk, dit vergroot de ruimte optisch. Een grote ruimte krijg je juist weer knus met donkere kleuren. Ga je voor een donkere vloer, verf je muren dan niet spierwit. Dit contrast is te groot en dit zorgt juist voor een kille sfeer. Gebruik liever beige of een zandkleur op de wanden. 

Tip 8: vloerkleed 

Bij een gladde vloer past een warm vloerkleed perfect en dit maakt het geheel af. Let er wel op dat je er antislip onder plaatst, anders is de kans aanwezig dat je struikelt over de punten van het kleed. Ja, we worden ook een dagje ouder, dus veilheid voor alles! 

Tip 9: eettafel 

Op oudere leeftijd eet je meestal met z’n tweeën. Maar wat als de kinderen komen eten of vrienden regelmatig gezellig aanschuiven?Denk dan bijvooreeld aan een ronde tafel, hier kunnen meerdere personen aanzitten. Er zijn ook langwerpige tafels met uitklapmogelijkheid verkrijgbaar. Een normale tafel voor vier personen wordt dan in een oogwenk een tafel voor 6 of zelfs 8 personen.

Dit artikel is geschreven door styliste Caroline van Gennip van ontwerpbureau PLATAAN12