Tips & Tricks

Dé opruimtips voor een frisse start

Bij de keuze voor een nieuwe start, hoort het sorteren van spullen die mee gaan naar die nieuwe levensfase. Wat neem je gegarandeerd mee naar je nieuwe stulpje en van welke spullen ga je definitief afscheid nemen? Het is geen gemakkelijke opgave, maar het levert veel op. Niet alleen in de ruimte zelf, maar ook in je hoofd geeft deze ‘orde’ rust. Inpakken maar!

Grote klus? Begin klein!

Een grote opruim- of schoonmaakactie kan een overweldigende klus zijn, die we liever uitstellen. Het werkt met opruimen echter net als met andere dingen in het leven: door klein te beginnen, bereik je uiteindelijk meer. Start dus met één doos of plank. Zo voelt het minder als een megagrote klus waar je als een berg tegenop kan zien. Daarnaast bewaar je op deze manier beter het overzicht. Weg is weg.

Categoriseer je spullen

Het is effectiever om per categorie op te ruimen, dan per kamer. Begin bijvoorbeeld eerst met je kleding. Op die manier ontdek je hoeveel spullen je eigenlijk hebt en kun je beginnen met weggooien, in plaats van het verplaatsen van spullen van kamer-naar-kamer. Dit werkt véél efficiënter!

Maak 'houden' en 'wegdoen' stapeltjes

Begin je bijvoorbeeld met de categorie woonaccessoires, sorteer deze dan eerst in je woning. Begin vervolgens met jezelf de volgende vragen te stellen: ‘Wil ik deze accessoire houden of wegdoen?’. Vind je de keuze lastig? Dwing jezelf dan een keuze te maken. De ‘misschien’ of ‘weet-ik-niet’ stapeltjes doen namelijk niet mee. Wees streng voor jezelf en houd het doel om op te ruimen voor ogen. Merk je dat je van een bepaalde accessoire blij wordt, en weet je zeker dat je er gebruik van gaat maken? Dan mag het blijven.

Krijg lol in het opruimen

Geniet van alle herinneringen die boven komen bij het zien van al je spullen. Van bepaalde items wist je misschien niet eens dat je ze nog had! Wellicht krijgen bepaalde spullen een nieuwe functie toebedeeld, of ken je iemand die je er ontzettend blij mee kan maken. 

Breng je spullen meteen weg

Leg of zet de spullen met de stempel ‘wegdoen’ meteen in een doos. Zet deze doos daarna meteen in de gang. Of beter nog, zet ze alvast in de achterbak van je auto. Plan vervolgens meteen een datum in je agenda wanneer je deze dozen gaat brengen en/of maak hier een afspraak voor. Denk hierbij aan de kringloop, een tweedehands kledingwinkel of de afvalservice van je gemeente. Voor je het weet is alles weg!