
Tips & Tricks
Eindelijk ruimte voor een inloopkast
Nu de kinderen de deur uit zijn is het eigenlijk best fijn om een overtollige ruimte te hebben naast onze eigen slaapkamer. Eindelijk kan ik de kamer van één van de kinderen gaan benutten voor een heerlijke overzichtelijke inloopkast.
Geen geprop meer in mijn kast en de winter of zomerkleding, afhankelijk van het seizoen, niet meer opslaan in dozen. Meer ruimte voor een groter bed (180cm) en natuurlijk voorzien van een elektrisch bodem. We worden tenslotte ook een dagje ouder. Alle bloesjes, blazers, broeken, jurkjes ed. overzichtelijk aan een kleerhangertje en onze schoenen mooi overzichtelijk in de inloopkast. Heerlijk lijkt me dat!
MAAR WAAR MOET JE DAN AAN DENKEN BIJ ZO'N INLOOPKAST?
Zit jij er ook aan te denken om van een lege ruimte een inloopkast te maken? Denk dan vooraf goed over je idee na. Wil je vanuit de slaapkamer zo de inloopkast inlopen of toch via de overloop naar deze ruimte toe? Misschien kan je een hele andere indeling maken, als je de twee ruimtes bij elkaar trekt? Bijvoorbeeld bed in het midden en inloopkast achter het bed. Dit heeft natuurlijk wel gevolgen voor de tussenmuur. Is dit een draagmuur of een gips wandje? Hoeveel kleding wil je ophangen? Hoeveel legplanken heb je nodig voor al je kleding? Hoeveel schoenen wil je een plaatsje geven? Wat doe je met de sokken, lingerie, stropdassen, riemen ed? Wil je ook nog opbergruimte voor je beddengoed? Ga je deze inloopkast zelf maken of besteed je het uit? Wat voor budget wil je voor deze ruimte uittrekken?
Houd het vooral neutraal en simpel, dat geeft de mogelijkheid om de inloopkast op te fleuren met verlichting, passpiegel en verdere accessoires.
Hierbij de andere tips:
Tip 1: Zelf maken versus bestellen
Wil je de kast kant en klaar kopen of wil je de inloopkast zelf maken? Zodra je dat besloten hebt, kun je gaan nadenken over het soort materiaal waar de kast van gemaakt moet zijn. Wil je bijvoorbeeld dezelfde materialen aanhouden als die je gebruikt hebt in je slaapkamer? Ga langs bij speciaal zaak of meubelzaak.
Wil je toch zelf aan de slag gaan, maak dan een goede bouwtekening, dat is al het halve werk. Je weet meteen wat je nodig hebt aan materialen en je koopt niet te veel.
Tip 2: Accessoires
Als je veel geld wilt besparen, kies dan geen ingewikkelde systemen voor in de inloopkast maar ga voor planken met mooie opbergdozen. Dit is veel goedkoper dan tientallen lades. Kies voor houten kledinghangers. De kast moet er niet alleen functioneel, maar ook nog eens fantastisch uitzien.
Tip 3: Verlichting
Verlichting is ontzettend belangrijk bij het inrichten van een inloopkast. Je wilt de kleding en schoenen goed kunnen zien, je wilt jezelf goed kunnen zien in de spiegel en ook je accessoires moeten goed te zien zijn. Zorg voor vaste spots in het plafond en spots die je kunt richten op de kastdelen.
Tip 4: Speigel
De spiegel is een belangrijk onderdeel van de inloopkast. Des te groter des te beter. En het voordeel is ook nog eens dat de inloopkast dan nog groter lijkt. Je kunt kiezen voor een op maat gemaakte spiegel zonder randen en lijsten of een losse spiegel die je ophangt aan de wand.
Dit artikel is geschreven door styliste Caroline van Gennip van ontwerpbureau PLATAAN12.