Tips & Tricks

Klein budget? Zo zorg je ervoor dat je goedkope meubels stralen!

Lang niet iedereen heeft de mogelijkheden om de meest luxueuze design meubels in huis te halen. Wij begrijpen dat het soms best lastig kan zijn om gave meubels te scoren met een kleine portemonnee. Maar betekent dat dat je goedkope meubelser per definitie goedkoop uit zullen zien? Niet als het aan ons ligt: met deze tips maak je van jouw budget meubels echte eyecatchers!

Vooraf: oude lagen verwijderen

Na verloop van tijd kunnen je meubels wel wat extra liefde en verzorging gebruiken. Het zorgvuldig behandelen van je meubelstukken kan een wereld van verschil maken. Begin door oude lagen te verwijderen met de juiste afbijtende middelen en tools als staalborstels, krabbers en kwasten. Hardnekkige laklagen kun je verwijderen door met beleid te schuren. Belangrijk is hierbij dat je de houtnerf volgt.

Na het verwijderen/wegschuren van de oude behandellagen kun je het materiaal gaan reinigen met water en ammonia. Doe dit met beleid, hiervoor is niet veel water nodig.

Zorgvuldige behandeling laat meubelstukken opleven

Na het voorbereidende werk komt het leukere werk. Nu is het tijd om je meubel in de was te zetten. Breng de was aan met ronddraaiende bewegingen en gebruik hiervoor een doek of zachte borstel. Laat je meubelstuk vervolgens een nachtje drogen en wrijf hem dan droog met een doek.

Als laatste kun je je meubelstuk opfleuren door deze in de olie te zetten. Met lijnolie of teakolie bereik je de mooiste resultaten. Je brengt de olie aan op een doek, en wrijft deze vervolgens in op het hout, waarbij je de houtnerf volgt. Zorgen dat je meubel beter bestand is tegen krassen? Werk het meubel dan af met een laklaag.

Nieuw verfje doet wonderen

Met hippe en felle kleuren maak je van een saai onopvallend meubel in een handomdraai een echte aandachtstrekker. Wil je voor een stoere, verweerde look gaan? Verf het meubelstuk dan met meerdere lagen verf, waarbij je voor verschillende kleuren verf kiest. Vervolgens schuur je met fijn of grof schuurpapier deels de laagjes verf van het meubelstuk af. Hierdoor zie je de verschillende aangebrachte verflagen en krijg je een gave verweerde vintage look.

Grip op de zaak: handgrepen vervangen

Dat het opleuken van je meubels niet moeilijk hoeft te zijn blijkt uit de volgende tip: vervang eens de handgrepen! Met de juiste handgrepen versterk je de hippe, moderne look van je meubelstuk, of geef je juist dat warme nostalgische gevoel mee. Online en in diverse echte snuffelwinkeltjes vind je genoeg gave handgrepen en plaatjes om je meubels te laten stralen.

Met wat creativiteit kun je dus een heel eind komen om je goedkope meubels toch een bijzondere uitstraling te geven! Ben jij er al klaar voor om te laten zien wat je in huis hebt?