Tips & Tricks

Licht je vrolijk!

Weet je dat licht een enorme invloed heeft op hoe je je voelt? Vaak wordt verlichting in een interieur gezien als sluitpost. Erg jammer, want licht brengt sfeer en is gezond!

Voordat je met verlichting aan de slag gaat, bedenk je wat je waar in huis wilt doen en wat voor verlichting je daarbij nodig hebt. Er zijn drie soorten verlichting: basisverlichting, taakverlichting en sfeerverlichting.

Basisverlichting wordt ook wel algemene verlichting genoemd en dient echt voor het verlichten van een kamer. Denk hierbij aan mooie plafondverlichting.

Taakverlichting is werkverlichting die je gebruikt bij bijvoorbeeld schrijven, lezen of knutselen. Ook boven de eettafel maak je gebruik van taakverlichting. Taakverlichting is sterker dan basisverlichting, want je wilt alles goed kunnen zien. Voorbeelden zijn wandverlichting, stalampen, of bureaulampen. Vooral die laatste twee zijn flexibel te gebruiken en goed te richten.

Met sfeerverlichting maak je van je huis een thuis. Denk hierbij aan gezellige sfeerlampjes, kaarsjes en/of moodverlichting.

Nog wat korte tips voor (flexibele) verlichting op een rijtje:

•             Ga voor flexibele lampen die je kunt richten en die te verplaatsen zijn.

•             Gebruik 'warm' licht, wit licht brengt geen sfeer.

•             Sluit het stopcontact van je staande lamp aan op een schakelaar.

•             Zet een dimmer op de schakelaars om eenvoudig de sfeer te veranderen.

•             Kies verlichting met een hoge lichtsterkte wanneer je vaak thuis werkt.

•             Vraag advies van een lichtadviseur voor een goed verlichtingsplan op maat.