Tips & Tricks

6 tips voor het inrichten van een studentenkamer

Een nieuwe, spannende fase breekt aan: je gaat studeren en op kamers! Je eigen plekje inrichten waarin je lekker moet kunnen leven, helemaal in jouw eigen stijl, hoe doe je dat? Je moet slim omgaan met de beperkte ruimte die je hebt en het vaak geringe budget. Wij geven je wat tips om jouw studentenkamer perfect in te richten!

1. Inspiratie opdoen

Het begint natuurlijk met het opdoen van inspiratie. Wat vind je mooi qua stijl? Wat zijn handige, budgetproof DIY’s? Ook vind je op Pinterest veel voorbeelden van de inrichting in kleine woonruimtes. Bekijk bijvoorbeeld eens onze Pin-borden om inspiratie op te doen!

2. Benut de hoogte van je kamer

Wanneer je op kamers gaat moet je kamer aan veel functies voldoen: je wilt er goed kunnen slapen, studeren, relaxen en misschien ook wel eten. Dit betekent dat je studentenkamer een slaapkamer/woonkamer/studeerkamer en eetkamer in één moet zijn. Daarnaast heb je ook nog eens voldoende opbergruimte nodig voor al je spullen. In een beperkte ruimte is het dan bijna noodzaak om de hoogte in te gaan. Denk hierbij aan een hoogslaper waar je bureau onder kan, opbergkasten en wandplanken die je op kunt hangen boven je bed, kledingrek, zitbank of eettafel.

3. Kies voor multifunctionele meubels

We hadden het al even over een hoogslaper, maar er zijn natuurlijk meer multifunctionele meubels die ideaal zijn voor op een studentenkamer. Zo zijn er bijvoorbeeld mooie slaapbanken en uitklapbare of uitschuifbare tafels. Dit is ook ideaal wanneer je vrienden over de vloer hebt die blijven eten of logeren. En wat te denken van stapelbare stoelen of een bank met bergruimte erin? En zijn tegenwoordig heel veel slimme, multifunctionele meubels op de markt.

4. Splits je kamer op

Aangezien je studentenkamer meerdere functies heeft, vind je het misschien wel fijn om deze van elkaar te scheiden. Wil je een slaaphoek wat uit het zicht? Gebruik dan een roomdivider (heb je gelijk opbergruimte) om het slaapgedeelte af te scheiden van het studeer en/of woongedeelte. Je kunt ook een kledingkast gebruiken als roomdivider (tip: maak van de achterkant een leuk prikbord of krijtbord). Is je ruimte nog beperkter? Kies dan voor gordijnen of gordijnpanelen aan een rails.

5. Laat de ruimte groter lijken

Om een opgesloten gevoel te voorkomen zijn er een paar handige trucs om een ruimte groter te doen laten lijken. Kies voor lichte kleuren qua muren en inrichting, donkere kleuren doen een ruimte namelijk kleiner lijken. Heb je een smalle kamer? Dan kun je wel een donkere kleur op de lange muur doen. Hierdoor lijkt die muur dieper te liggen en je kamer dus minder smal.
Gebruik spiegels: die laten een ruimte ook groter lijken.
Kies niet voor kleine items omdat je ruimte klein is: juist hierdoor oogt je studentenkamer al snel kleiner en chaotischer.
Hang ook geen grote hanglampen op: dit breekt de ruimte. Kies voor spots of verlichting aan de wand.

6. De juiste raambekleding

Goede raambekleding is belangrijk, zodat het donker genoeg is wanneer je slaapt en er niet te veel direct zonlicht binnen schijnt wanneer je studeert. Verduisterende rolgordijnen zijn een goede, budgetvriendelijke oplossing die ook weinig ruimte in beslag nemen.