Tips & Tricks

Tijd voor de voorjaarsschoonmaak!

De lente is begonnen en nu we allemaal veel meer thuis zitten vind je het wellicht hoog tijd voor een grondige voorjaarsschoonmaak. Om dit goed aan te pakken hebben we een handig stappenplan voor je gemaakt zodat je straks lekker kunt genieten van een fris en opgeruimd huis!

Een goede voorbereiding

De voorjaarsschoonmaak is natuurlijk niet van iedereen een hobby. Het scheelt al een hoop wanneer je je goed voorbereid. Zorg dat er een stevig ontbijt in zit en zet je favoriete muziek op, dan ben je er helemaal klaar voor! Loop vervolgens een rondje door het huis en noteer per kamer wat je daar echt eens even wil aanpakken. Plak dat lijstje desnoods op de deur van iedere ruimte zodat je naderhand kunt afvinken wat je daar gedaan hebt. Dat is ten eerste heel overzichtelijk, maar ten tweede werkt het afvinken ook lekker motiverend! Zet vervolgens alles klaar wat je nodig hebt. Wat items die hierbij echt onmisbaar zijn, zijn:

- Een afwasborstel

- Afwasmiddel

- Antikalkmiddel

- Azijn

- Baking soda of zuiveringszout

- Citroen

- Microvezeldoekjes

- Schuursponsje

- Trekker voor de ramen

- Zachte sponzen

- Een zeem

Waar te beginnen?

Als je weet wat je wil doen en je hebt alle spullen klaar staan kun je beginnen! Begin in de ruimtes die de meeste aandacht verdienen, meestal is dit met stip op nummer 1: de keuken, op de voet gevolgd door de badkamer. In de keuken ben je natuurlijk dagelijks bezig met het bereiden van voedsel en in de meeste gezinnen is de keuken het centrale punt in huis. Er wordt dus veel geleefd in deze ruimte en daarom mag deze grondig onder handen genomen worden! Ruim de kasten uit, leeg de bestekla en loop gelijk na of je alles nog nodig hebt of dingen mist. Sop daarna lekker alles af en vergeet ook vooral niet de oven en (combi)magnetron!
In de tussentijd kun je uiteraard ook alvast de badkamer in de antikalk zetten, want dat heeft ook wel even nodig. Zo werk je extra efficiënt!

De overige ruimtes

Dan houd je nog de woonkamer, slaapkamer(s) en werkkamer over. Bij een voorjaarsschoonmaak is het belangrijk dat je even extra goed je best doet. Haal dus de kasten van hun kant, vergeet de randjes van kozijnen niet, pak de ragebol erbij voor hoekjes bij plafonds en hanglampen.
In de slaapkamers is de bedden verschonen natuurlijk éen ding, maar pak dit moment ook gelijk aan om het dekbed te wisselen/wassen en het matras te luchten. Wist je dat je sowieso je matras eens in de zoveel tijd om moet draaien? Extra tip: besprenkel het matras met baking soda of zuiveringszout, laat het een dag intrekken en stofzuig het in de avond er weer af. Een fris bed gegarandeerd!
Ga ook eens streng door je kledingkast, wellicht kan er een hoop weg. Dit geldt trouwens ook gelijk voor de werkkamer waar misschien een hoop onnodig papierwerk ligt te verstoffen…

Nog wat algemene tips:

- Heb je kids? Zet ze aan het werk! ;-)
- Was alles wat van stof is en wat al een jaar of langer niet gewassen is.
- Probeer zoveel mogelijk schoonmaakmiddelen op natuurlijke basis te gebruiken. Beter voor het milieu én voor je spullen.
- Zet na het schoonmaken een mooie bos bloemen in huis voor een frisse en gezellige finishing touch!