Tips & Tricks

Tips voor het maken van een lichtplan voor in huis

Wanneer het op het inrichten van een huis aankomt gaan we vaak uit van de volgende elementen die de basis moeten vormen: verf, eventueel behang, vloeren, stoffering en meubels.
Eén element wat echt heel belangrijk en sfeerbepalend is wordt hierin vaak overgeslagen of er wordt onvoldoende aandacht aan besteedt: de verlichting.

Waar begin je?

Om goed te kunnen bepalen wat voor verlichting je nodig hebt is het belangrijk om te weten wat de functie van de in te richten ruimte is en welke sfeer je wilt neerzetten. Zo kan gedimd licht in bijvoorbeeld een badkamer een prettige sfeer geven aan de ruimte, maar is het dan weer niet praktisch wanneer je jezelf opmaakt.
Noteer dus voor jezelf per ruimte wat je nodig hebt in die desbetreffende ruimte qua licht en waarvoor.

Soorten licht

Qua soorten licht heb je eigenlijk twee mogelijkheden: direct en indirect licht. Onder direct licht valt verlichting zoals spots en werkverlichting. Onder indirect licht valt al het diffuse licht. Als vervolgstap is het goed om de soort verlichting te bepalen. Houd hierbij ook rekening met de bepaalde hoogtes: zorg dat niet alle soorten licht op 1 hoogte vallen.

Soorten lampen

Weet je het soort licht dan kun je gaan bepalen wat voor soort lamp je daarvoor wilt. Je hebt hierbij de keuze uit vloerlampen, tafellampen, wandlampen en plafondlampen. Zoals we al aangaven is het nodig te variëren in hoogte, dus varieer dan ook in de soort lamp. Daarbij komt dat iedere soort lamp een ander soort licht uit kan stralen. Zo kan een vloerlamp zijn vormgegeven als spot en daarmee uitermate geschikt zijn als leeslamp, maar heb je ook vloerlampen die een diffuus licht verspreiden en zo veel meer als sfeerverlichting dienen.

Waar je verder nog rekening mee moet houden

Uiteraard is het van belang dat je kijkt naar wat de meest donkere hoeken in huis zijn om een keuze te maken voor je verlichting. Maar wist je ook dat je rekening moet houden met het kleurgebruik in die ruimte? Lichte kleuren reflecteren namelijk licht, terwijl donkere kleuren licht absorberen. Bij glanzende oppervlakten worden felle kleuren nog feller en wit nog witter door verlichting. Ook de soort kleur heeft een bepaald effect in combinatie met verlichting: Rode en roze tinten lijken in kunstlicht dieper, blauw en groene tinten kunnen daarentegen vervagen.

Op Woonboulevard Breda XXL vind je ruim aanbod in allerlei soorten licht en lampen. Kom je er niet aan uit dan staan ze in onze winkels klaar om je te voorzien van een goed advies zodat je niet lang in donkerte of ongezellig licht hoeft te zitten!