Tips & Tricks

Zo lijkt je huis ingericht door een interieurstylist!

De één heeft het wat meer in de vingers zitten dan de ander: gevoel voor interieurstyling. Maar we zitten er allemaal wel het liefst gezellig bij thuis natuurlijk. En heb je nou niet het budget om een interieurstylist in te huren maar mis je zelf ook wat skills? Dan geven wij je graag wat tips waardoor het net lijkt alsof je huis is ingericht door een interieurstylist!

Verzamel inspiratie

Een moodboard kan veel inzicht geven over wat voor stijl en elementen je mooi vind. Pinterest is daar natuurlijk uitstekend voor, maar om echt een goed beeld van het geheel en overzicht te krijgen werkt de ouderwetse methode eigenlijk nog het best: lekker knippen en plakken. Dus pak wat woonbladen erbij en plak je favoriete plaatjes daaruit vast op een groot vel. Zo zie je daarna in één oogopslag wat de grote lijnen zijn in jouw smaak.

Kies drie kleuren of tinten

Zie je op jouw moodboard duidelijk een kleur naar voor komen? Dat is mooi, dat wordt dan je basiskleur! Het maximaal aantal kleuren dat je kunt gebruiken om er toch voor te zorgen dat alles een geheel blijft is drie. Van die drie kleuren kies je één kleur voor de muur, de tweede kleur verwerk je in je meubels en de derde kleur is je accentkleur voor accessoires. Je kunt ook voor 1 kleur kiezen als basis en daar 3 tinten uithalen.

Denk aan het geheel

We focussen ons snel op een bank, een TV-meubel, eetkamertafel en stoelen. Maar past dit allemaal wel goed in het complete plaatje en de sfeer die je voor ogen hebt? Wellicht vind je een meubelstuk wel ontzettend mooi, maar past een andere variant ervan net wat beter bij de rest.

Durf voor een statement piece te gaan

Vormt de basis een mooi geheel? Dan mag er ook best één ding uitspringen! Denk aan een groot wandpaneel, een grote vaas in een knalkleur op de eettafel of een opvallende fauteuil.

Voeg textuur toe

Textuur zorgt voor een huiselijke sfeer maar brengt ook spanning in een ruimte. Heb je bijvoorbeeld een egaal, gladde vloer? Ga dan juíst voor een hoogpolig of grover vloerkleed erop. En is je bank van leer? Kies voor (wol) geweven kussens en een lekkere, gebreide plaid erop.

Kies de juiste decoratie en cluster deze

Als de basis goed is, is het tijd om aan de gang te gaan met het afstijlen met decoratie. En kies hierin nu niet veel te veel kleine elementen, dit oogt al snel rommelig en goedkoop. Ga voor 1 metaalkleur (bijvoorbeeld goud) en kies voor de rest items die passen bij je gekozen tinten. Maak een combi van klein, groot en verschillende hoogtes en cluster deze. Dus niet hier een potje, daar een beeldje, nee, zet alles bij elkaar (groepjes van 3 werken vaak goed) op 1 of 2 plekken. (De hoeveelheid plekken hangt ook af van de grootte van je gehele ruimte.) Je zult zien: het oogt nu aangekleed en af, maar niet onrustig en rommelig!