Trends

Retro woontrend: walnoot hout in je interieur

Waar je voorafgaande jaren veel lichte kleuren hout als trend terug zag komen, maken donkere kleuren nu de opmars. Toen een industrieel interieur een woontrend werd zag je dat donkere kleuren over het algemeen al meer hun intrede deden, ook qua hout. 

Echter was dat nog in een hele grove vorm. Zo ging men veel sloophout gebruiken en waren de oude, houten bielzen niet aan te slepen. Daar werden volop tafels en tv-meubels van gemaakt. Houtsoorten als acacia en mango werden populair. Dat zijn ze nog steeds, samen met eiken, wat een houtsoort is die al jaren een blijvend begrip is. We zien nu echter ook een duidelijke verschuiving naar nog een houtsoort: walnoot. Een kenmerkende houtsoort die floreerde in de jaren '60, toen elegante meubels in deze warme, fijne houtsoort overal binnen stonden. Er is nu een ware run op deze meubels gaande, vooral van bekende merken uit die tijd zoals Pastoe. 

Voor interieurlabels en ontwerpers bleef dit niet onopgemerkt. Veel gingen aan de slag met het produceren van nieuwe meubels in walnoot hout. Voor veel items wordt er gebruik gemaakt van walnoot fineer, wat goed toepasbaar is op de fijne, ronde vormen die je veel terug ziet in nieuwe meubels met een retrovibe. 

Het blijft echter niet bij meubels. Ook voor keukens wint walnoot het aan populariteit. Naast zwarte en witte keukens zien we steeds vaker dat mensen kiezen voor een walnoot houten keuken, dat overigens goed combineert met wit en zwart. Het zorgt voor een chique uitstraling zonder te donker of te warm te worden qua kleur. 

Heb jij al een mooi item van walnoot hout in je interieur staan? Wat vind je van deze houtsoort?