Inspiratieblog

De lekkerste gerechten op een duurzame manier bereid

De lekkerste gerechten op een duurzame manier bereid

Duurzaamheid wordt nog steeds alsmaar belangrijker. We verduurzamen massaal onze huizen, onze auto’s en ons leven. Ook in de keuken willen we verduurzamen en dat kan op verschillende manieren. Naast het kiezen van duurzame ingrediënten, kun je ook op een duurzame manier koken door energie te besparen. Hieronder vind je verschillende tips om op een duurzame manier de lekkerste gerechten te bereiden:

Kies voor energiezuinige apparatuur

Moderne apparaten zijn veel energiezuiniger dan oudere modellen. Kies daarom voor apparaten met een hoog energielabel zoals A+++ koelkasten, ovens en (inductie)kookplaten. Deze apparaten zijn vaak duurder in aanschaf, maar besparen op langer termijn veel energie én kosten doordat ze volledig duurzaam zijn.

Gebruik de juiste pan voor de juiste warmtebron

Gebruik pannen met een platte bodem op een keramische- of inductiekookplaat. Hierdoor wordt de warmte gelijkmatig verdeeld en bespaar je energie doordat er geen warmte verloren gaat. Gebruik daarnaast de juiste pan voor de juiste maat warmtebron. Een kleine pan op een grote warmtebron kost meer energie omdat de warmte niet gelijkmatig verdeeld wordt.

Kook met het deksel erop

Kook altijd met een deksel op de pan. Hierdoor blijft de warmte in de pan en dit zorgt voor 2 tot 3 keer minder energieverbruik. Daarnaast kookt het gerecht sneller en blijven de smaken beter behouden.

Kook op lagere temperaturen

Veel gerechten kunnen op lagere temperaturen worden gekookt dan in het recept staat aangegeven. Probeer daarom te koken op lagere temperaturen en controleer regelmatig of het gerecht gaar is. Dit bespaart energie en vermindert de kans op aanbranden.

Gebruik restwarmte

Veel kookplaten behouden hun warmte nadat ze zijn uitgeschakeld. Maak hier gebruik van door de pan van de warmtebron af te halen voordat het gerecht helemaal gaar is. De restwarmte in de pan zal het gerecht verder garen.

Door deze tips toe te passen, kan je niet alleen duurzamer koken maar ook besparen op je energierekening. En het mooie is, het is ook nog eens goed voor de smaak van je gerechten!

Kan jij ook niet wachten om voortaan op een duurzame manier jouw favoriete gerechten te bereiden? Kom langs Woonboulevard Breda XXL en maak je keuze voor een nieuwe, duurzame pannenset of is 2023 het jaar voor een nieuwe keuken? Kom langs bij Bruynzeel Keukens, Grando, Hello Kitchen of Marquardt en realiseer (meer) duurzaamheid in jouw woning!