INSPIRATIE VOOR EEN NIEUWE START
MET DEBBY KOIJEN

 

Welkom! Ik ben Debby Koijen, een interieurontwerper die het een groot voorrecht vindt om de ziel van de bewoner zichtbaar te mogen maken in het interieur. Tijdens de kennismaking luister ik graag naar waar het gevoel heen wil. Rust, ruimte, herinneringen delen, rebels in kleur en materiaal. Het kan alle kanten op. Dat maakt dit werkt zo leuk en veelzijdig. Iedereen is uniek en dat mag zichtbaar gemaakt worden in het interieur.

 Het thema waar ik in de komende 3 maanden aandacht aan mag gaan geven is een ‘nieuwe start’ Dit kan zijn: een nieuwe woning of een nieuw begin na bijvoorbeeld een scheiding. Op dit moment speelt dit onderwerp ook een rol binnen mijn onderneming op het gebied van nieuwe opdrachten waarbij de klant start vanuit een bouwkavel en het interieur aanpast wordt op beide geliefden in een nieuwe relatie. Met ontzettend veel zin en enthousiastme zal ik dit thema dan ook zichtbaar maken in de blogs en tips in mei-juni en juli voor jullie.

Zonnige groet,

Debby

Debby Koijen Interieurontwerp en Realisatie”

4 tips hoe je jouw nieuwbouwwoning inricht

Allereerst is het belangrijk dat je bepaald wat voor functie elke ruimte gaat krijgen. Zodra je dit inzichtelijk hebt, kun je de volgende 5 tips zeker gebruiken!

De looproute creëren

Bij een nieuwbouwwoning is het allereerst belangrijk dat je (samen met de architect) bepaald waar je de binnen- en buitendeuren gaat plaatsen. Wat is de kortste route naar de volgende ruimte? Zie de looproute als ‘verloren’ ruimte. Vooral bij kleine ruimtes moet je inleveren op de inrichting.

Bij een bestaande woning is de looproute al bepaald en daardoor ook al een stuk van de indelingsmogelijkheden. Probeer openslaande tuindeuren zo vrij mogelijk te houden en je meubelstukken niet te dicht bij de binnendeuren te plaatsen voor een ruimtelijk effect.

Praktisch indelen van ruimtes

De keuken en badkamer hebben vaak al een plekje gekregen in een bestaande woning door het plaatsen van leidingen. Kijk wel of deze ruimtes al praktisch genoeg zijn ingedeeld. Ga je bijvoorbeeld met je gezin van vier personen of meer gebruik maken van de badkamer? Denk dan aan twee wastafels en voldoende opbergmogelijkheden.

Breken of bouwen?

Bij een bestaande woning zijn de ruimtes al bepaald door de bestaande muren. De afmeting van een bank kan in de woonkamer best wat ruimte in beslag nemen en daardoor bepalend zijn voor de afmeting van de overige meubelstukken. Wil je graag een kookeiland in een kleine keuken? Voor beiden geldt dat je samen met een interieurontwerper kunt kijken wat de mogelijkheden zijn om deze ruimtes te vergroten door muren weg te breken en aangrenzende ruimtes te verkleinen of deze andere functies kunt geven. Wil je een grote ruimte juist verkleinen voor een knus effect? Plaats dan een muur met doorloop of maak gebruik van een roomdivider.

Ruimtes indelen op basis van licht

Zonlicht wat van buiten naar binnen schijnt heeft een positief effect op onze gemoedstoestand. Het maakt de ruimte daarnaast lekker licht. Het is dus slim om goed te kijken in welke ruimtes zonlicht naar binnen schijnt. Heb je een achtertuin op het noorden? Plaats de keuken en eetkamer dan aan de voorzijde van je woning. Dit zijn namelijk de ruimtes waar je het meest actief bent. Niets is fijner dan ontbijten op de zonnige zijde van je huis voor een goed begin van de dag. Ga je aan een drukke weg wonen? Plaats de slaapkamers dan aan de achterzijde van de woning voor een heerlijk ontspannen nachtrust en de actieve ruimtes zoals de badkamer en de waskamer aan de voorzijde.

Deze blog is geschreven door Debby Koijen www.debbykoijen.nl

4 tips hoe je jouw nieuwbouwwoning inricht

D 5 opruimtips voor een frisse start

 

Bij de keuze voor een nieuwe start, hoort het sorteren van spullen die mee gaan naar die nieuwe levensfase. Wat neem je gegarandeerd mee naar je nieuwe stulpje en van welke spullen ga je definitief afscheid nemen? Het is geen gemakkelijke opgave, maar het levert veel op. Niet alleen in de ruimte zelf, maar ook in je hoofd geeft deze ‘orde’ rust. Inpakken maar!

Grote klus? Begin klein!

Een grote opruim- of schoonmaakactie kan een overweldigende klus zijn, die we liever uitstellen. Het werkt met opruimen echter net als met andere dingen in het leven: door klein te beginnen, bereik je uiteindelijk meer. Start dus met één doos of plank. Zo voelt het minder als een megagrote klus waar je als een berg tegenop kan zien. Daarnaast bewaar je op deze manier beter het overzicht. Weg is weg.

Categoriseer je spullen

Het is effectiever om per categorie op te ruimen, dan per kamer. Begin bijvoorbeeld eerst met je kleding. Op die manier ontdek je hoeveel spullen je eigenlijk hebt en kun je beginnen met weggooien, in plaats van het verplaatsen van spullen van kamer-naar-kamer. Dit werkt véél efficiënter!

Maak ‘houden’ en ‘wegdoen’ stapeltjes

Begin je bijvoorbeeld met de categorie woonaccessoires, sorteer deze dan eerst in je woning. Begin vervolgens met jezelf de volgende vragen te stellen: ‘Wil ik deze accessoire houden of wegdoen?’. Vind je de keuze lastig? Dwing jezelf dan een keuze te maken. De ‘misschien’ of ‘weet-ik-niet’ stapeltjes doen namelijk niet mee. Wees streng voor jezelf en houd het doel om op te ruimen voor ogen. Merk je dat je van een bepaalde accessoire blij wordt, en weet je zeker dat je er gebruik van gaat maken? Dan mag het blijven.

Krijg lol in het opruimen

Geniet van alle herinneringen die boven komen bij het zien van al je spullen. Van bepaalde items wist je misschien niet eens dat je ze nog had! Wellicht krijgen bepaalde spullen een nieuwe functie toebedeeld, of ken je iemand die je er ontzettend blij mee kan maken.

Breng je spullen meteen weg

Leg of zet de spullen met de stempel ‘wegdoen’ meteen in een doos. Zet deze doos daarna meteen in de gang. Of beter nog, zet ze alvast in de achterbak van je auto. Plan vervolgens meteen een datum in je agenda wanneer je deze dozen gaat brengen en/of maak hier een afspraak voor. Denk hierbij aan de kringloop, een tweedehands kledingwinkel of de afvalservice van je gemeente. Voor je het weet is alles weg!

D 5 opruimtips voor een frisse start

Volg
mijn
blog

4 tips hoe je jouw nieuwbouwwoning inricht
4 tips hoe je jouw nieuwbouwwoning inricht

4 tips hoe je jouw nieuwbouwwoning inricht

Allereerst is het belangrijk dat je bepaald wat voor functie elke ...

lees meer
D 5 opruimtips voor een frisse start
D 5 opruimtips voor een frisse start

D 5 opruimtips voor een frisse start

Hoe pak je dit aan? Lees deze blog.

lees meer

Styling
tips

Gevoel bepalen

Gevoel bepalen

Bepaal bij een bestaande ruimte welk gevoel je wilt gaan ervaren wanneer je binnenkomt. Begin bij de vloer, wanden en plafond. Welke materialen en kleuren passen bij je verwachting? Hierna kun je gaan denken aan meubilair, woonaccessoires en vitrage om het geheel af te maken.

Kleuren kiezen

Kleuren kiezen

Geef kleur aan elke ruimte in huis en creer zo de beleving waar je behoefte ligt. Elke kleur heeft zijn eigen beleving. Ben je op zoek naar rust? Pas dan de kleur groen toe als kleur voor de muren, of in materialen, woonaccessoires en planten.

Aangename akoestiek

Aangename akoestiek

Klinkt een ruimte na het inrichten nog steeds hol? Denk dan eens aan geluidsisolatie in de vorm van een doek met isolatiemateriaal. De afbeelding kun je zelf bepalen, het doek is uitwasbaar en kan vervangen worden door een nieuwe afbeelding wanneer je de ruimte een nieuwe twist wilt geven.

Behang als statement

Behang als statement

Maak je woning uniek en voeg in elke ruimte een wand met trendy behang toe. Kies voor een opvallende grafische print, marmerlook of botanische accenten. Daarnaast werkt behang isolerend en geluiddempend.

Kies
je
stijl

Kies je stijl

Iedere maand kun je op Facebook stemmen op jouw favoriete stijl! Debby maakt bij drie favoriete stijlen een Pinterestbord! >>